fbpx

Apabila kita rancang kewangan untuk jimat atau simpanan, persaraan sering dianggap sebagai endgame.

Jikalau anda masih BELUM bersara, ia adalah yang sukar merasainya seumpama org sihat, selagi belum ada penyakit kita sukar merasainya melainkan apabila sudah sakit baru keperitan dapat di rasai.

Bagi kebanyakan orang, mungkin sukar  untuk tetapkan simpanan bulanan bagi tujuan persediaan pra-persaraan. Untuk membantu anda, di sini ada 7 tips terbaik menyimpan untuk pesaraan:

Had Makan di Luar

Jika anda ada masa atau tak bekerja (waktu cuti), sila cuba jimat dengan memasak sendiri di rumah. Membeli barang2 dengan budget yg telah anda tetapkan. Tindakan ini mempunyai potensi untuk menjadi lebih jimat, murah, lebih sihat, dan kadang-kadang bahkan lebih enak dan sihat daripada pergi keluar untuk makan.

BaikPulih Sendiri Kereta Anda

Jika anda mempunyai kereta masalah, cuba untuk mengambil masa di YouTube belajar bagaimana untuk menetapkan sedikit masalah dengan kereta anda ( Baikpulih yg simple sahaje tau sebagai contoh tukar bateri/tayar/wiper/minyak hitam). Manakala major breakdown sila rujuk pakar kereta.

Ini boleh jimat aliran tunai, masa dan boleh berfungsi sebagai projek yang menyeronokkan untuk membuat anda sibuk di waktu lapang.

Cari Hobi Yang Mendatangkan Pendapatan

Hobi yang luxury akan membawa mengeluarkan aliran tunai yang banyak dan pembaziran berlaku.

Jika kalau ingin hobi rekreasi satu contoh hobi iaitu memancing sebagai hobi yg berpendapatan. Ini tidak hanya boleh membantu menyelamatkan tunai, ia juga boleh menjadi pembuat wang! Jual hasil tangkapan ikan atau boleh dijadikan hidangan makanan pada hari itu. Ataupun jadi seperti rakan saya yg mulakan hobi bercucuk-tanam sejak PKP. Dan hari ini, saya lihat hampir setiap hari beliau dapat makan sayur PERCUMA ! Haaa, kan jimat tu. Malah dapat hidup lebih sihat keraya beliau yakin dgn penjagaan sayur-sayuran beliau.

Menggunakan Kredit Kad Dengan Berhemah

Penggunaan kad kredit dengan betul dan jika perlu sahaja. Untuk makluman sekrg ini kita di sediakan penggunaan e-wallet anda boleh ambil sebagai jalan penjimatan kerana setiap pembelian melalui e-wallet sesetengah provider menyediakan cash rebate/reward point utk di tebus.

Percutian Pakej Jimat

Berita baik untuk anda adalah bahwa ada banyak cara untuk membua anda mampu mengembara ke seluruh dunia.

Aplikasi atau pakej2 yg beri diskaun & murah buat tempahan penginapan atau tiket penerbangan. Sila rancang perjalanan anda lebih awal kerana tempahan awal lebih byk diskaun promosi harga dapat di rebut oleh anda.

Penjimatan Bil Utiliti

Dari masa ke semasa semak dengan pihak telco anda sila revise komitmen bulanan kepada pakej promosi terkini dengan spek yg tinggi atau sama sediaada.

Melakukan beberapa penyelidikan dan memikirkan apa yang terbaik untuk anda, sebagai contoh jika ingin menonton sambil berinternet boleh pilih satu langgan sebagai contoh pakej internet beserta TV. Jika ada lain2 langgan sila potong bil yang redundant.

Menetapkan Matlamat Bulanan

Tips Ini boleh kedengarannya membosankan, dan ia hanya menjadi senang ketika anda melihat keputusan. Jadi, setiap bulan anda harus menetapkan tujuan perbelanjaan dan banyakkan simpanan yang boleh di buat melalui penjimatan perbelanjaan. Ini akan menunjukkan kepada anda yang nyata hasil usaha anda setiap bulan.

Ingatlah, tak salah kita utk berjimat. Kerana satu yg pasti, wang tersebut kekal dlm akaun kita dan mungkin memberi manfaat pada masa akan datang. Selamat berjimat!

 

Share This