fbpx

Apa kaitan “KAMPUNG PEOPLE” & skim cepat kaya?…

Nah selalu kita dengar cerita2 tentang skim cepat kaya sebegini di media masa, kan? Sahih atau tak, mungkin menjadi tanda tanya betul ke org kampung aje yg sering terjerat dengan skim cepat kaya ini?

Jom kita kenang balik kisah jutawan segera Felda LBJ ketika mereka menerima ‘durian runtuh’ kira-kira 25 tahun lalu yang akhirnya lesap dalam skim cepat kaya.

Janji Tinggal Janji

Mulanya janji di canang oleh individu perseorangan yg berhasrat ingin membeli tanah tersebut lebih awal berbanding tarikh pembelian pemaju, namun malangnya individu tersebut tidak langsung mempunyai duit dlm bank.

Sudah jatuh ditimpa tangga, proses jualan tanah kpd pemaju terpaksa diteruskan. Namun proses pembayaran yg lambat menyebabkan tindakan mahkamah yg menelan belanja tinggi terpaksa ditanggung peneroka LBJ. Akhirnya selepas 2 tahun, barulah peneroka menerima hasil jualan tanah mereka.

Bagai ‘Pengantin Malam Pertama’

Selepas penantian……

Klik butang di bawah utk Join Channel Telegram

#CeritaKewanganOrangKita & skim cepat kaya utk membaca cerita seterusnya….

>>> http://tinyurl.com/yab76to9

CERITA SAYA


 

Jika belum kenal saya lagi, marilah saya perkenalkan diri. Saya ialah Mohd Yusaini, perunding kewangan yg berpengalaman 12 tahun dlm bidang perundingan kewangan. Macam-macam kisah benar yg saya telah jumpa dan dengar sendiri dr tuan punya badan yang pd fikiran saya, menarik utk dikongsikan sebagai pedoman mahupun teladan. Ada kisah antara suami-isteri, kisah bapa dan anak, kisah kematian yg tak terjangka, kisah kasih nenek kpd cucu, kisah ibu angkat dan anak angkat, kisah dilema hibah suami yg beristeri lebih drp satu, serta banyak lagi.

Dulunya saya merupakan seorang Jurutera Mekanikal di Universiti Islam Malaysia. Kerja saya byk menguruskan & menyelenggara penghawa dingin, kenderaan dan bangunan. Suatu hari saya telah disedarkan oleh rakan saya yg merupakan seorang perancang kewangan… bahawa saya punyai impian utk jadi JUTAWAN PERTAMA dlm keluarga saya. Saya disedarkan rupa-rupanya dgn simpanan Cuma RM500 tiap-tiap bulan, saya boleh menjadi jutawan pada usia 55 tahun. Bila saya congak-congak, caruman KWSP saya pun tak boleh cecah 1 juta bila saya berumur 55 tahun kelak. Allahu,,, saya cuma sedar tentang perkara ini pada umur 29 tahun! Rupanya saya telah bazirkan 9 tahun bekerja tanpa menyimpan jumlah yg sepatutnya. Betul-betul saya rasa dlm kerugian.

Saya bertekad mahu beritahu seramainya bahawa penting utk mula menyimpan sejak muda. Sebab itu saya telah tinggalkan jawatan saya sebagai sorang jurutera mekanikal yg berpencen tetap, dan kini menjadi seorang perunding kewangan yg berlesen dengan Principal Asset Mgt Bhd, Sunlife Takaful Malaysia Bhd dan As-Salihin Trustee Bhd. Sedar tak sedar, dah 12 tahun pun saya membantu orang kita menabung di bawah agensi Freedom Empire yg terletak di Kajang, Selangor. Alhamdulillah. Saya gembira melihat seorang demi seorang memulakan perjalanan mereka utk menjadi jutawan, disamping saya sendiri menabung utk capai impian saya.

Klik butang di bawah utk Join Channel Telegram

#CeritaKewanganOrangKita & skim cepat kaya utk membaca cerita seterusnya….

>>> http://tinyurl.com/yab76to9

 

Share This